PUZZELS

 

 

 

Dat de NSF in de begintijd ook andere waren dan speelkaarten aan de man bracht werd duidelijk toen de onderstaande doos werd aangetroffen. Het betreft hier blijkbaar een uitgave uit de tijd dat de NSF nog alleen in Utrecht gevestigd was. In de doos werden drie "Sprookjes-Legkaarten" gevonden. Op de achterkanten staan beschrijvingen van de sprookjesfiguren. Opvallend is dat twee daarvan in het Engels zijn, waarbij ook de oorspronkelijke uitgever genoemd wordt: Raphael Tuck & Sons Ltd. Waarschijnlijk was deze tevens de bedenker van dit soort puzzels voor de hele kleintjes.

 

 

Op zich is het al vreemd dat twee van de drie puzzels in het Engels zijn. Toch komen de titels wel overeen met die van de doos. Cinderella is Asschepoetster. Ook is het vreemd dat op de doos alleen de NSF vestiging in Utrecht genoemd wordt, terwijl op de Roodkapje puzzel ook de vestiging in Amsterdam genoemd wordt.

 

Bij de Engelse versie wordt wel vermeld dat de puzzel in Nederland gedrukt werd, zeer waarschijnlijk dus door de NSF. In de Nederlandse versie wordt de oorspronkelijke uitgever niet vermeld, maar wel dat NSF in Utrecht en Amsterdam gevestigd is. Dit dateert deze puzzel als midden 1909.

 

 

 

Er is ook een losse puzzel aangetroffen. Wellicht afkomstig uit een soortgelijke doos. De achterkant van deze puzzel bevat een vertelling op rijm. Ook op deze puzzel worden de vestigingen in Utrecht en Amsterdam genoemd.

 

   

    

 

INDEX