1915-01

 

TITEL FORTUNA (SN-09)
UITGEVER SN en diverse firma's voor publiciteit AFMETING 93 x 64, 93 x 65 mm
DATUM 1915 TECHNIEK chromolithografie
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 32, 40, 52, 52+joker OPLAGE
JOKERS 1 VERPAKKING doos

Ook uitgebracht onder de naam "Amstel", "Club" en "Schelde". Men zou het spel het paradepaardje van SN kunnen noemen. Het was lange tijd in productie in verschillende kwaliteiten enn uitvoeringen. Van 1915 tot 1942 waren alle versies leverbaar. "Club" bleef zelfs tot 1944 in voorraad.

Het ontwerp van het spel is van internationaal niveau en de lithografische uitvoering, vooral van "Fortuna" is van hoge kwaliteit. Hartenheer draagt op de borst het devies van de de Engelse Orde van de Kouseband. Op de boeren zijn de wapens afgebeeld van 's-Gravenhage, Amsterdam, Rotterdam en Haarlem.

"Fortuna" (hierboven afgebeeld) is de meest luxe uitvoering en is zeker met vier kleuren meer gedrukt van "Amstel"en "Club". Bovendien zijn bij dit duurdere spel zowel de figuur- als de puntenkaarten voorzien van een crème achtergrond.
"Amstel" (hieronder afgebeeld) is de vereenvoudigde uitvoering. De rugzijde is in twee kleuren gedrukt.
"Club" is aan de voorzijde hetzelfde als "Amstel", maar de achterzijde is slechts in één kleur uitgevoerd.
"Schelde" verscheen in 1928 als een versie van "Club" met linnenpersing.

De verschillen tussen "Fortuna", "Amstel"en "Club" komen ook tot uiting in de prijs. In de dertiger jaren werd als prijs voor "Fortuna" fl. 1.10 vermeld. "Amstel"werd aangeboden voor fl. 0,825 en "Club" voor fl. 0,75.

Meestal is het spel uitgevoerd net azen waarop Nederlandse kastelen zijn afgebeeld, maar ook niet geïllustreerde azen komen voor. In 1915 liet de Stoomvaartmaatschappij Nederland (SMN) speciale azen vervaardigen. In sepia kleur zijn hierop internationale havensteden te zien. Voor een deel zijn deze azen gelkijk aan de speciale uitvoering van de Dietsche Kaart (SN-04) zoals die door SMN eerder voor de s.s. Vondel waren uitgegeven.

In de tekeningen van de azen en figuurkaarten zijn in de loop der tijd geen wezenlijke veranderingen aangebracht. Wel zijn verschillende indicatorletters gebruikt in verschillende grootte. Voor de heer werd eerst de letter K gebruikt, later werd dit de H. Ook komt het spel voor met Engelse indicatorletters.

  

 

INDEX