1915-02

 

TITEL NIEUWE LIBERTY (SN-13)
UITGEVER SN AFMETING 92 x 62
DATUM 1915 TECHNIEK lithografie
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 33, 52 + joker OPLAGE
JOKERS 1 VERPAKKING doos

Uitgebracht onder de naam "Liberty". De toevoeging "nieuwe" is destijds door de redactie van de SN catalogus aan dit spel gegeven. Het spel onderscheidt zich namelijk van de oudere uitgave (SN-06 / 1911-05) door de vereenvoudigde uitvoering van de boeren. Waarschijnlijk gaven de oude boeren , met hun op kronen gelijkende hoofddeksels, aanleiding tot verwarring met de heren. In deze nieuwe versie dragen de boeren mutsen. De zwaarden van harten- en schoppenboer werden, kennelijk om dezelfde reden, vervangen door hellebaarden.. Verder verdwenen de fijne details uit de kleding van de boeren.

 

Het afgebeelde spel heeft Nedelandse indicatorletters. "Nieuwe Liberty" is ook gemaakt met Duitse en Engelse indicators.
Tot ongeveer 1924 bleef "Nieuwe Liberty"in de handel. Waarschijnlijk trachtte SN dit spel als standaardbeeld ingang te doen vinden. In het begin van de twintiger jaren zijn, volgens de beschikbare gegevens, door SN geen spellen met Engels-Amerikaans beeld gemaakt. Rond 1924 verschijnt het tweede Engels-Amerikaanse beeld (S2), o.a. onder de naam "Liberty".

Als azen zijn de zwart/wit ilustraties met paleizen van de Nederlandse koninklijke familie gebruikt, die reeds bij "Kroon" (SN-07 / 1911-06) voorkwamen. De joker is voorzien van de opdruk "Speelkaartenfabriek Nederland". Een dergelijke tekst op de joker is alleen bij dit spel bekend.

Het is waarschijnlijk dat dit spel aanvankelijk zonder joker of met een andere joker is uitgebracht. De afgebeelde joker kwam vermoedelijk pas in de twintiger jaren in gebruik. Het spel verscheen ook in een uitvoering met 33 kaarten, waarbij de hartenzes als extra kaart fungeerde.

 

INDEX