1923

 

TITEL HARTE TROEF (SN-015)
UITGEVER "Grand Theatre", Amsterdam AFMETING 93 x 65 mm
DATUM 7 maart 1923 TECHNIEK lithografie
ONTWERP Ben Kok KLEUREN zwart/rood
KAARTEN 32 OPLAGE 711 exemplaren
JOKERS geen VERPAKKING Schuifdoos met zelfde afbeelding als harten aas.

 

De aanleiding tot het maken van dit spel was de vijftigste voorstelling van het toneelstuk “Harte Troef” in het “Grand Theatre” te Amsterdam. Deze voorstelling viel op 5 maart 1923. Op 7 maart werden 711 spellen geleverd, hoewel er 720 besteld waren. Het kostte de directie 385 gulden. Het spel “Harte Troef” is gedrukt in drie kleuren: rood, zwart en lichtbruin. De tekeningen van Ben Kok werden door het theater geleverd.
Op drie azen prijken de decors van de verschillende bedrijven en op harten aas is directeur Mullens vereeuwigd. Voor de leider van het gezelschap, Louis de Bree, werd de harten heer gereserveerd. De overige spelers versieren de andere heren, de vrouwen en de boeren. De acteurs kregen een hele kaart; de actrices moesten genoegen nemen met een halve kaart. De namen van sommige spelers hebben nu nog een bekende klank, zoals die van Julia de Gruijter en Jean Stapelveld.

Op harten heer, vrouw en boer is de vermelding gedrukt: "Speelkaartenfabriek Nederland". De rugzijde is uitgevoerd in zwart en donkerrood met het ontwerp dat vaak bij "Fortuna" is gebruikt (19  -  =SN-09). De puntenkaarten zijn alle voorzien van  de tekst: "Harte Troef ! Grand Theatre".

INDEX