1928

 

TITEL HOLLANDIA "B" (SN-16)
UITGEVER SN AFMETING 91 x 62 mm
DATUM 1928 TECHNIEK chromolithografie
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 52 + joker OPLAGE
JOKERS 1 VERPAKKING wikkel of doos

Het spel, gedrukt in zeven kleuren, is een gemoderniseerde versie van het "Hollandia" (A) spel (SN-05 / 1913) met Nederlandse klederdrachten. Deze zijn niet allen gelijk aan die van de heren, vrouwen en boeren uit het oude "Hollandia" (A) spel.
De figuurkaarten hebben in de nieuwe uitvoering geen letter bij de indicators. Bij de heren is een kroon afgebeeld, bij de vrouwen een waaier en bij de boeren een klomp. De indicators op de azen hebben in plaats van de A het cijfer 1.

De tekeningen en druktechniek zijn eenvoudiger uitgevoerd dan bij de oudere versie.

De onderwerpen, die op de azen zijn afgebeeld, zijn dezelfde als die van de oudere uitvoering, met uitzondering van de molens op ruitenaas. Deze vervangen het Rotterdamse stadsgezicht van "Hollandia" (A) spel. Op schoppenaas is het Vredespaleis afgebeeld, zoals het daadwerkelijk gebouwd werd, met slechts één hoge toren.

Voor de rugzijde zijn zowel een tegeldessin (afgebeeld) als een ruitpatroon gebruikt. De joker werd speciaal voor dit spel vervaardigd en komt in geen enkel ander spel voor. Deze versie van "Hollandia" was tot 1941 door SN leverbaar.

 

INDEX