1943-01

 

TITEL NOORD-BRABAND "A" (SN-27)
UITGEVER SN AFMETING 88 x 58 mm
DATUM Juli 1943 TECHNIEK chromolithografie
ONTWERP Jan Wijga KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 52 + bridgekaart OPLAGE
JOKERS 1 VERPAKKING doos

Het spel verscheen in twee uitvoeringen. De eerste druk heeft, in tegenstelling met de latere, kaderlijnen oop de azen en figuurkaarten. "Noord-Braband" -A- heeft een smaller formaat dan de tweede versie en is gedrukt op karton van mindere kwaliteit, hetgeen te verklaren is door de papierschaarste in oorlogstijd.

Reeds in december 1937 had VASS-Altenburg een proefdruk gemaakt voor de firma "Noord-Braband". Het was een spel met het Rijnlandse beeld. Op de rugzijde was reclame voor de verzekeringsmaatschappij. Een order werd niet gegeven.

In augustus 1941 werd contact gelegd met SN. Men wenste nu een speciaal ontworpen spel. Het resultaat was een spel, gedrukt in tien kleuren, met als thema de geschiedenis van Brabant. Op de azen zijn historische gebouwen afgebeeld. De heren en vrouwen stellen belkangrijke figuren uit het Hertogdom voor. Als boeren fungeren landsknechten, die gepolaatst zijn voor een achtergrond van diverse veldslagen.

Een boekje met de beschrijving van de afgebeelde figuren zou elders gedrukt worden in hetzelfde formaat als het spel. Het doosje moest groot genoeg zijn om ook het boekje te herbergen. In juli 1943 werden 1296 spellen geleverd. De zending werd echter iet geaccepteerd door de opdrachtgever. Gerechtelijke stappen werden ondernomen. Uiteindelijk bracht SN het spel zelf in de handel, na de reclame rugzijden overdrukt te hebben met een patroon in goud en donkerblauw. De originele rugzijde is echter nog vaag zichtbaar. De tweeŽn, die met het Nederlandse wapenschild bedrukt waren, werden met een vignet overdrukt. Bij een deel van de spellen had de klavertwee geen opdruk. Deze kaart kreeg toch ook het nieuwe vignet. Het overdrukken vond plaats in augustus 1943. De spellen werden zonder boekje, maar met een extra kaart met bridgetelling, verkocht in een neutraal doosje met hetzelfde dessin als de nieuwe rugzijde en werd in blauw bedrukt. De tekst op de bovenkant van het doosje luidt: "Bridge".

        

INDEX