1924

 

TITEL ENGELS-AMERIKAANS BEELD -B-  (SN-S01) 
UITGEVER SN en diverse firma's voor reclamedoeleinden. AFMETING 90 x 64 mm
DATUM 1924 (mogelijk eerder) TECHNIEK lithografie, later cliché-druk
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 52 + joker, later ook met 2 jokers OPLAGE
JOKERS 1 / 2 VERPAKKING doos/dubbeldoos

Deze tweede en zeer lang gebruikte versie van het Engels-Amerikaanse beeld heeft een andere tekening dan zijn voorganger. Tot 1959 zijn de figuurkaarten nagenoeg hetzelfde gebleven. Slechts enkele details zijn in de loop der jaren veranderd: de zigzag lijn in de kraag van hartenboer verviel en bij ruitenheer verdwenen de cirkels die de manchet van de mouw versierden.

Uitgebracht onder vele namen: o.a. Good Luck, Good Luck Special, Liberty, Liberty Special, Troef, Fortuna, Fortune,Tivoli, Weston, Club, Supreme, Jockey, Scout 33, Canasta, New Look, Bell, Hollandia, Castle, No. 44, Hunter en Wapenkaart. De laatste werd tussen 1933 en 1940 gemaakt met twaalf verschillende rugzijden waarop de provinciale wapens werden afgebeeld.

Het spel werd uitgegeven met twee en vier indicators, zowel Nederlandse als Engelse. Ook bestaat er een versie met Franse indicators voor Trèfle Bière.

Behalve met diverse fabrieksazen, werd het spel ook voor verschillende opdrachtgevers uitgevoerd met geïllustreerde azen.

Hieronder enkele voorbeelden met fabrieksazen. Het eerste spel dateert uit 1924.

 

 

INDEX