1940

 

TITEL NIEUW BERLIJNS BEELD (SN-S05) 
UITGEVER VASS, Lloyd, Bayer AFMETING 91x58 mm
DATUM ca. 1940 TECHNIEK offset
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 32, 36 kaarten OPLAGE
JOKERS VERPAKKING doos

Alhoewel het gebruikte ontwerp nagenoeg hetzelfde is als de oudere versie (SN-S04/S-1911) is de uitvoering sterk vereenvoudigd. andere verschillen met SN-S04 zijn de niet-gedecoreerde azen en de kaartsymbolen, die niet meer de speciale vorm van het eerste spel hebben. Geeft de oudere versie de indruk van een luxe spel, de oorlogsuitvoering is een echte gebruikskaart geworden.

In hoofdzaak was dit spel voor export naar Duitsland bestemd. Meerdere gigantische opdrachten kwamen van de VASS. En van die orders was voor niet minder dan 123.000 spellen. Fabrieksmerk of firmanaam komen op deze spellen niet voor. Waarschijnlijk zal dit SN spel in meerdere verzamelingen als een VASS spel zijn opgenomen.

De Hamburger uitgever Lloyd Wirtschafts Werbung stond er echter op dat de aan haar geleverde spellen bedrukt werden met "SN Speelkaartenfabriek Nederland, Amsterdam". Deze vermelding werd op de harten zeven aangebracht.

Dit Nieuw Berlijns beeld is gemaakt met reclame voor Bayer producten op de rugzijde en ook met een neutraal rugdessin. Het aantal kaarten is zowel 32 voor Skat als 36 voor het Tapp spel. (extra: 4 zessen). De voorzijde is gedrukt in zeven kleuren, de rugzijde soms in zes kleuren (alleen bij de reclamerug).

 

INDEX