1959-01

 

TITEL ENGELS-AMERIKAANS BEELD -C- (SN-S03) 
UITGEVER SN en diverse firma's voor reclamedoeleinden AFMETING 88x58 mm
DATUM ca. 1959 TECHNIEK offset
ONTWERP Dick Hart KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 52 kaarten + jokers OPLAGE
JOKERS 2 VERPAKKING doos

Het spel verscheen onder de namen "Liberty" en "Liberty Special".

De derde, tevens laatste versie van het Engels-Amerikaanse beeld van SN wijkt af van de tweede uitgave in de volgende details. Het schoppenaas heeft een groot kaartsymbool met daarin een fragment van é+n van de bij het spel behorende jokers. Handelsmerk no. 5 is op dit aas gedrukt.
Bij de figuurkaarten is de kleur blauw vervallen. Deze keer is wel vleeskleur gebruikt voor de gezichten en handen. Het ontwerp is ook langwerpiger, waardoor de decoraties in het midden van de figuren dubbel zijn uitgevoerd. Zo heeft hartenboer in het midden van de kaart zes harten tekens in plaats van drie bij de vorige versie.
Bij klaverheer is een oude traditie in ere hersteld. De hand, die de rijksappel draagt, is weer zichtbaar geworden. Bij de meeste dubbelbeeld uitvoeringen is deze hand niet getekend. Bij de klaverheer in enkelbeeld is dit vaak wel het geval.

Naast de gewone azen serie, zijn er ook special series gemaakt in opdracht van bepaalde uitgevers, zoals het Amsterdams Waterleidingbedrijf, Bayer of het moederbedrijf Faddegon. Daarnaast zijn er ook spellen met alleen een speciale joker vervaardigd. De jokers zijn meestal voorzien van het woord joker verticaal in de vioer hoeken en éénmaal in rood onder het jokerfiguur, maar er bestaat ook een uitvoering waarin dit laatste is weggelaten. De jokers werden eveneens ontworpen en getekend door Dick Hart.

 

INDEX