1923-02

 

TITEL NEDERLANDSCH VOETBALKWARTET  (SN-K2) 
UITGEVER SN AFMETING 91 x 61 mm
DATUM 1923 TECHNIEK chromolithografie
ONTWERP Jan Lutz KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 48 OPLAGE
JOKERS geen VERPAKKING schuifdoos (2-delig)

De twaalf kwartetten zijn gewijd aan het Nederlnds elftal en elf vooraanstaande nationale voetbalclubs. De afgebeelde spelers stellen geen bepaalde personen voor.

Een scheidsrechter met twee tossende voetbalspelers zijn in het rugdessin opgenomen. Hierop word ook de naam van de maker vermeld, evenals op de voorkant van de schuifdoos. De naam van de tekenaar, die op de afgebeelde kaarten voorkomt, is waarschijnlijk J. Lutz. Het Nederlandsch Voetbalkwartet bleef tot 1938 in de collectie.

Sommige voetbalclubs zijn onder hun oorspronkelijke naam heden te dage nog actief in de eerste of eredivisie: Ajax, Go Ahead, MVV, Willem II, Sparta. UVV, opgericht in 1902, bestaat nog steeds als amateur club, evenals HVV, opgericht in 1883. Deze club werd tussen 1891 en 1914 tien maal landskampioen en is de enige amateur club die met een gouden ster op het shirt mag spelen. Ook (HFC) Haarlem, Blauw-Wit (tegenwoordig Blauw-Wit Beursbengels), Quick en Be Quick komen niet meer in de hoogste divisies voor, maar bestaan nog steeds als amateur clubs.

.

    

 

INDEX