1913-01

 

TITEL DERBY  (SN-G1a) 
UITGEVER SN AFMETING 89 x 60 mm
DATUM 1913 TECHNIEK chromolithografie
ONTWERP KLEUREN meerkleurig
KAARTEN 2x 48 kaarten OPLAGE
JOKERS geen VERPAKKING Dubbeldoos

Het spel kwam vanaf 1913 in de handel en wordt gespeeld met 2 spellen. Elk spel bestaat uit 48 kaarten. De even nummers zijn zwart en de paarden daarop bruin, de oneven rood met witte paarden. Alle jockeys hebben een verschillend shirt. Beide spellen zijn identiek.

 

  
Hierboven de deksel van het spel en het spelregelboekje en inhoud van de doos.

Hieronder afgebeeld zijn beide ruggen van het G-1a Derby spel. De rode rug werd ook gebruikt in het gevonden G-1b Derby Wedren spel, maar het is goed mogelijk dat dit spel ook met spellen met een blauwe rug kan worden aangetroffen. In de spelregels voor het G-1b spel wordt niet naar de kleur van de achterkanten verwezen. In de spelregels voor het G-1a spel worden specifieke functies aangewezen voor het blauwe en het rode spel.

     

Aardig om te vermelden is dat het spel ook in Engeland is uitgegeven door de Parker Games Co. Ltd. uit Londen onder de naam "Derby Day". Waarschijnlijk is dat niet lang na de Nederlandse uitgave gebeurd. Als naam van de drukker wordt de "Good Luck Playing Cards Works" uit Amsterdam vermeld, hetgeen een sterke analogie heeft met de "Good Luck Playing Card Company", die vermeld wordt als maker van het eerste Engels-Amerikaanse beeld van SN, dat als Good Luck speelkaarten naar Engeland werd geŽxporteerd (zie SN-S01). Aangezien de speelkaarten van exact hetzelfde formaat zijn als die uit het Nederlandse Derby spel, mogen we dus wel aannemen dat de kaarten voor deze Engelse uitgave van de Derby spel door SN zijn gedrukt. Het doosje zou door Faddegon vervaardigd kunnen zijn. Het Engelse Derby Day bestaat uit 48 kaarten en 48 fiches (zie ook 1938).

Bij het spel zat een uitklapbare spelregelkaart (met afbeelding van Rood 1), die nooit bij een Nederlandse uitgave is aangetroffen. 
Het is onduidelijk of SN ook deze kaart heeft gedrukt. Later werd hetzelfde spel in Engeland gedrukt door Chas Goodall & Son Ltd.

INDEX